Gepost door: albatrossers in het buitenland | juli 26, 2010

Na Cu-land, nu blue-land, een overzicht van anderhalve week Fuente.

Dag allemaal,

Na de post van Jan, even een overzicht van anderhalve week Fuente, veel leesplezier.

Ook de jaarlijkse Fuente traditie is weer aan de gang, dit jaar tevens een jubileum want Albatros komt hier sinds 1990. Op 15 en 16 juli arriveerden Guy Van Pee, Jan Gillegot, Geert Callewaert, Danny Verheyen, Jacky Van Houtte, Jan Evens & ikzelf in het Spaanse zweefvliegmekka, Jan Speetjens, Freddy De Leger en Ivo Meyers vervoegden de groep de 21ste. Net zoals vorig jaar werd het Albatros-team versterkt door een ploeg van de Kempische Aeroclub, Walter Geenen en Luc Van Camp.

17.07 Na een dagje acclimatiseren vertrokken Jan G. en Danny op al voor de eerste verkenningsvlucht, beiden bleven groot lokaal maar zetten toch ongeveer 195km op de teller, niet slecht voor een eerste verkenningsvlucht.

18.07 Danny en Jan G. vertrokken voor een opgegeven proef van 320km die beiden probleemloos rondvlogen. Guy maakte een eerste start met de Antares om te zien of alles goed werkte en vloog met 2 vingers in de neus een opgegeven proef van 407km, de instrumenten van de VP voldeden aan Guy’s verwachtingen. Ondertussen werd er door Jan E., Jacky en mijzelf gewerkt aan de Discus om de laatste elektronische akkefietjes weg te werken. Toen dit alles achter de rug was, werd ik om 17u16 opgesleept om toch ook even te kijken of alles echt in orde was. 4u18 later stond ik terug op de grond met 502km, 121km/h gemiddeld en dat zonder water, Discus goedgekeurd.

19.07 Jan G. en Danny gingen er helemaal voor, ik stippelde een 510km uit en ze vlogen beiden hun eerste 500km, proficiat! “En dat al op de 3de dag, dat had ik nooit gedacht” zei Jan tevreden, de zweefvakantie kan al niet meer stuk. Ook Guy vloog diezelfde 510km met de Antares. Jacky vertrok om 16u nog met de Discus, toch nog 500 opgegeven, maar het laatste keerpunt was er net iets te veel aan, 424km vrije vlucht. Luc (KAC) probeerde zich thuis te voelen in de toch wat speciale Spaanse omstandigheden, 324km vrije vlucht. Walter (KAC) had een 760km op het programma staan, maar moest afbreken voor het laatste keerpunt, 671km vrije vlucht.

Nog even een opmerking over de vluchten die je vindt op OLC, daar kan je zien dat er deze dag 11 1000km’s gevlogen zijn in Fuente, deze vluchten zijn allemaal in strijd met het luchtruim. Het is heel gemakkelijk om de wolkenstraat te volgen en zonder scrupules de TMA van Madrid binnen te vliegen. De enigen die zich hier aan de spelregels houden, zijn de Belgen, wij zitten daarom soms 500 à 1000m lager en in het blauw. Onze proeven zijn dan wel kleiner, maar we vliegen hier rond zonder enige overtreding, daardoor meestal in moeilijker weersomstandigheden. We mogen daarom alleen maar extra fier op zijn op onze prestaties.

20.07 De meteo was er al een paar keer langs geweest, meestal was het weer veel beter dan verwacht. Ook vandaag kondigde men geen superdag aan, maar met de kennis van de voorbije dagen vertrokken Walter (KAC) en ikzelf op 1000km, het was ook de laatste dag van de cyclus, de volgende dagen zou er toch niet gevlogen worden. Walter kon als zelfstarter om 11u30 al de lucht in, maar voor mijzelf verliep het anders. Ook al stonden Walter en ik achter elkaar voor het vertrek, met 2 van de 3 slepers in panne kreeg ik mijn sleep pas na 12u30, eigenlijk te laat voor de 1000. Voor een keer was de meteo wel correct, het eerste keerpunt bleek niet haalbaar en er werd overgeschakeld op vrije vlucht. Walter eindigde met 798km, zelf haalde ik het onderste uit de kan en landde 20min voor sunset met 885km met nog 1000m hoogte overschot. Spijtig van dat verloren uur bij de start, 1000 in vrije vlucht was anders haalbaar geweest.

Danny en Jan G. schreven na de 500 van gisteren een bescheidener 448km uit en kwamen zonder probleem rond. Jan wisselt zijn vluchten af in 15 en 18m, zo vliegt hij voor de Charron zowel in de standaard als de open klasse mee, dat doet de punten voor Albatros aardig oplopen. Luc (KAC) vloog 407km. Guy maakte er 420km vrije vlucht van. Ook Geert vloog vandaag voor de eerste keer bleef eerder groot lokaal.

21.07 En toen was er rust. De klassieke 6 à 7 dagen cyclus is voorbij, het front trok over Fuente. De opbouw moest terug beginnen, typisch is dan eerst een dag met cumuliforme bewolking, maar met lagere basis en pas later op de dag goed, dan 2 dagen blauw en dan terug goed. We zijn nu ook voltallig, met alle vrouwen en kinderen net zijn aangekomen is de Albatros + KAC groep 26 man groot.

Vanaf de 23ste werd er terug gevlogen maar het systeem ligt duidelijk een beetje in de war. Het blauw duurt veel langer dan verwacht, veel aanvoer van NO-lucht zorgt voor te weinig opwarming, overdag 28°C in de schaduw terwijl we hier 36° to 40°C nodig hebben voor het superweer. De vluchten van meer dan 250km werden door de moeilijke blauwe omstandigheden in Fuente echt knappe prestaties, 300km bijna ongekend. Jan E., Walter en Luc (KAC), Geert, Jan S., Freddy en Jan G waagden zich in het blauw met wisselend succes, de km’s vol zweet zijn te bewonderen op de Charron.

Voorlopig wachten we op beter weer. Meer nieuws na de volgende vluchten.

Grtz uit Fuente,

Ken


Responses

  1. Fijn om ook alles in Fuente te kunnen volgen dit jaar! Proficiat met alle vluchten!

    Issoudun Team

  2. Zo te zien hebben jullie een nieuwe sponsor 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: